flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова суду взяв участь в VII-й Міжнародній науково-практичній конференції «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики. Судовий захист політичних та громадянських прав і свобод у довоєнний, воєнний і післявоєнний час»

10 липня 2024, 15:27

Голова Полтавського окружного адміністративного суду Іван ЯСИНОВСЬКИЙ  взяв участь в VII-й Міжнародній науково-практичній конференції «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики. Судовий захист політичних та громадянських прав і свобод у довоєнний, воєнний і післявоєнний час», яка проходила 4 та 5 липня в Національному університеті «Острозька академія».  Захід відбувся в межах проведення Днів адміністративної юстиції та організований Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду спільно з проєктами Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду», «Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні», «Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні», «Посилення соціального захисту в Україні», проєктом ОБСЄ «Підтримка Верховного Суду та вищих судів у реалізації судової реформи та забезпеченні доступу до правосуддя в умовах війни», проєктом ЄС «Право-Justice», Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва і Національним університетом «Острозька академія».

До фахової дискусії були залучені судді, науковці, юристи-практики, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, експерти міжнародних організацій та судді зі Швеції, Німеччини, Австрії, Естонії, Польщі та Канади. 

Проведення Конференції ініційовано з метою обговорення питань та обміну досвідом у сфері розгляду адміністративними судами справ щодо захисту політичних та громадянських прав і свобод в умовах особливого правового режиму, прав на свободу об’єднання, мирні публічні зібрання, питань перехідного правосуддя в постконфліктних державах щодо захисту та обмеження політичних і громадянських прав, а також застосування практики Європейського суду з прав людини та Суду справедливості Європейського Союзу щодо вказаних питань.

До учасників конференції з вітальним виступом звернулися Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, Голова Рівненської обласної державної адміністрації Олександр Коваль та ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник. Від імені Ради Європи до учасників заходу звернувся Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак та Президент Конституційної судової палати та Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц (Німеччина) Ларс Брокер.

Перед присутніми з доповідями виступали секретар судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян КАС ВС Жанна МЕЛЬНИК-ТОМЕНКО, суддя КАС ВС Андрій ЖУК, суддя КАС ВС Мирослава БІЛАК, секретар Великої Палати ВС Віталій УРКЕВИЧ, суддя КАС ВС Андрій ЗАГОРОДНЮК, заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук.

Суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді Олена Губська модерувала заключну сесію конференції «Передумови й виклики під час організації та проведення виборів у післявоєнний час».

У межах сесії голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович висвітлив тему «Судовий захист виборчих прав громадян в Україні: досвід адміністративного судочинства». За його словами, краще нині докласти всіх можливих зусиль, щоб запобігти настанню викликів післявоєнних виборів, ніж долати їх потім.

Учасникам заходу також було представлено серію презентаційних відео на тему «Адміністративні суди: виклики та здобутки», які були підготовлені судами касаційної та апеляційних інстанцій та окреслювали історію, сучасний стан та перспективи розвитку адміністративних судів України.

Інформація про перший день конференції — https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1632244/.

Інформація про другий день конференції — https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1633118/.

Презентаційне відео «Адміністративні суди України», підготовлене спеціально для конференції, доступне за посиланням – https://youtu.be/lzSG8OTuj80?si=uLVuU9_3-ylGF-7C.

Матеріали заходу –  https://supreme.court.gov.ua/supreme/pokazniki-diyalnosti/konferencii/2024_07_04_05_konferentsiia_7_07_2024.