flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Полтавського окружного адміністративного суду взяв участь в робочій зустрічі з обговорення питань діяльності адміністративних судів, яка відбулася у Верховному Суді

13 березня 2024, 16:21

 

11 березня 2024 року голова суду Іван Ясиновський взяв участь у розширеній робочій зустрічі щодо нагальних питань діяльності адміністративних судів і проблем правозастосування, яка відбулася у Верховному Суді.

Учасники зустрічі – судді та керівництво Верховного Суду, судді Конституційного Суду України, керівництво Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, голови апеляційних та окружних адміністративних судів обговорили питання навантаження судів адміністративної юрисдикції, проблеми  в організації їх роботи, серед яких – значне навантаження, кадрове наповнення, надходження нових категорій справ, пов’язаних з війною, забезпечення безпеки учасників процесів, суддів і працівників апаратів судів.

На вказаній робочій зустрічі Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко зазначив, що у надзвичайно складних умовах судова система України виконує свої завдання на належному рівні. Також він наголосив на необхідності подальшого впровадження електронного судочинства та розвитку комунікаційних зв’язків з громадськістю.

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович  акцентував увагу на важливих маркерах, що підтверджують ефективність роботи та незалежність адміністративних судів, як таких, що відіграють провідну роль у забезпеченні верховенства права в державі. 

Водночас учасники зустрічі констатували, що основними проблемними питаннями в роботі адміністративних судів залишаються надмірна завантаженість судів адмінюрисдикції, недостатнє матеріально-технічне та фінансове забезпечення, наявність вакантних посад суддів, низький рівень оплати праці працівників судів. Наголошувалося на необхідності подальшої цифровізації судочинства, оптимізації мережі судів у повоєнний період,  потреба перегляду ставок судового збору.

Перелічені проблемні питання були детально окреслені, зокрема, у виступах голови Вищої ради правосуддя Григорія Усика, виконуючого обов'язки Голови Державної судової адміністрації України Максима Пампури та голови Ради суддів України Богдана Моніча.

Під час обговорення актуальних питань правозастосування перед учасниками наради виступили з доповідями секретар Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич, суддя Великої Палати Верховного Суду Олег Кривенда, суддя Конституційного Суду України Галина Юровська, судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Жанна Мельник-Томенко та Володимир Кравчук.

Наприкінці заходу Михайло Смокович запевнив, що Верховний Суд і надалі надаватиме методичну допомогу адмінсудам у кожному регіоні.