flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок звернення судових рішень до виконання

20 вересня 2013, 17:31

Порядок  звернення

судових рішень в адміністративних справах

ДО ВИКОНАННЯ

 

Заключним етапом реалізації правосуддя в адміністративній справі є виконання рішення суду.
Підставами для виконання судового рішення може слугувати набрання ним законної сили або звернення постанови до негайного виконання.
Згідно з частиною 2 статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання на всій території України.
У разі невиконання в добровільному порядку судового рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, здійснюється його примусове виконання в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

Згідно зі статтями 2 та 3 Закону України «Про виконавче провадження» примусове виконання рішень покладається на державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України.
У випадках, передбачених законом, рішення суду щодо стягнення коштів виконуються органами доходів і зборів, банками та іншими фінансовими установами. Рішення можуть виконуватися відповідно до закону також іншими органами, установами, організаціями, посадовими особами та громадянами.
Рішення про стягнення коштів з державних органів, державного та місцевих бюджетів або бюджетних установ виконуються органами, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Для виконання вищезазначеними органами рішення суду необхідна підстава – виконавчий документ.
Відповідно до статті 258 Кодексу адміністративного судочинства України та пункту 12.1 Інструкції з діловодства в апеляційних і місцевих адміністративних судах для виконання судового рішення в адміністративній справі, що набрало законної сили або яке належить виконати негайно, особі, на користь якої воно ухвалено, за її письмовою заявою видається один виконавчий лист.
Виконавчий лист видається судом першої інстанції. Якщо за результатами перегляду справи суд апеляційної чи касаційної інстанції залишить прийняте по суті позовних вимог рішення без змін, ухвалить нове судове рішення по суті позовних вимог чи змінить судове рішення, то виконавчий лист видається судом апеляційної чи касаційної інстанції, за умови, що заява особи про видачу виконавчого листа надійшла до моменту повернення адміністративної справи до суду першої інстанції.
Для отримання виконавчого листа у Полтавському окружному адміністративному суді необхідно подати письмову заяву (зразок заяви наведено нижче). Заяву можна подати до суду особисто (через представника, уповноваженого довіреністю) протягом всього робочого часу суду або направити в суд поштою.
Виконавчий лист видається на руки стягувану (представнику), який на заяві про видачу виконавчого листа ставить свій підпис. На прохання стягувача виконавчий лист також може бути направлений за вказаною ним адресою рекомендованим поштовим відправленням.
Виконавчий документ про стягнення судового збору надсилається судом до місцевих органів державної податкової служби.

Пред’явлення виконавчих документів до виконання є обмеженим у часі і має свої строки.
Відповідно до статті 22 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчі листи можуть бути пред'явлені до виконання протягом року, при цьому строк виконання судових рішень встановлюється з наступного дня після набрання рішенням законної сили чи закінчення строку, встановленого у разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а в разі якщо судове рішення підлягає негайному виконанню, - з наступного дня після його постановлення.
Строки пред'явлення виконавчих документів до виконання встановлюються для кожного платежу окремо.
Стягувачам, які пропустили строк для пред'явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.
У разі необхідності, спосіб, строки і порядок виконання визначаються у самому судовому рішенні. Так само на відповідних суб'єктів владних повноважень можуть бути покладені обов'язки щодо забезпечення виконання рішення.
Разом з тим, за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення (відсутність коштів на рахунку, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо), державний виконавець може звернутися до адміністративного суду першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий лист, із поданням, а особа, яка бере участь у справі, та сторона виконавчого провадження - із заявою про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.
Також у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.
Крім того, суд в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України, замість втраченого оригіналу виконавчого листа за заявою стягувача або поданням державного виконавця може видати його дублікат.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ЗРАЗОК ЗАЯВИ ПРО ВИДАЧУ
ВИКОНАВЧОГО ЛИСТА


Полтавському окружному
адміністративному суду
вул. Пушкарівська, 9/26, м. Полтава

_______________________(ПІБ особи, на користь якої ухвалено рішення),
 поштова адреса : поштовий індекс, область, район (місто, селище, село),

вулиця, номер будинку, номер квартири, засоби зв’язку (за наявності)


У справі №_____

 


З А Я В А

 


Прошу видати мені виконавчий лист для пред’явлення до виконання.

 

 

 

Дата                                                                                                                                                 Підпис