flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо порядку отримання судового рішення

08 квітня 2013, 10:35

ЩОДО ПОРЯДКУ ОТРИМАННЯ КОПІЙ СУДОВИХ РІШЕНЬ

Отримання інформації із відправлення правосуддя, а також видача копій судових рішень, здійснюється виключно відповідно до положень Кодексу адміністративного судочинства України, Законів України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про доступ до судових рішень», і не є предметом регулювання Законом України «Про доступ до публічної інформації».
Відповідно до ч.1 ст.1 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим законом. Розгляд суддями справ не відноситься до владних управлінських функцій, внаслідок чого суди не є розпорядниками інформації при здійсненні судочинства в розумінні частини першої статті 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Згідно статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, не можуть бути обмежені у праві на отримання в адміністративному суді як усної, так і письмової інформації щодо результатів розгляду справи.
В зв’язку з цим для отримання інформації в адміністративних справах не слід використовувати форму запиту на отримання публічної інформації (у тому числі електронного), а використовувати процесуальний порядок отримання інформації (в тому числі копій судових рішень), наведений нижче.

Право отримання копії судового рішення передбачено статтями 49 та 167 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України).
Зокрема, згідно з частиною 3 статті 49 КАС України особи, які беруть участь у справі, мають право:
1) знати … про всі судові рішення, які ухвалюються у справі та стосуються їхніх інтересів;
9) … одержувати копії судових рішень;
Частиною 2 статті 167 КАС України встановлено, що на вимогу особи, яка бере участь у справі, а так само особи, яка не брала участі у справі, але щодо якої суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси чи обов'язки, суд у цей самий день видає копію постанови (або її вступної та резолютивної частин) чи ухвали суду. У разі проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частин постанови суд повідомляє час, коли особи, які беруть участь у справі, можуть одержати копію постанови в повному обсязі.
Відповідно до статті 47 КАС України особами, які беруть участь у справі, є сторони (згідно зі ст. 50 КАС України це позивач та відповідач), треті особи, представники сторін та третіх осіб.
Таким чином, право на отримання копії судового рішення мають:
• Особа, яка бере участь у справі, а саме:
 Позивач;
 Відповідач;
 Третя особа (із самостійними вимогами на предмет спору або без таких);
 Представник позивача, відповідача, третьої особи.
• Особа, яка не брала участі у справі, але щодо якої суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси чи обов'язки.

В ряді випадків КАС України передбачає обов’язок суду направити копію судового рішення особам, які беруть участь у справі. Зокрема, такі випадки передбачені ч.6 ст.107 (направлення копії ухвали про відкриття провадження у справі), ч.7 ст. 106 (направлення копії ухвали про залишення позовної заяви без розгляду), ч. 5 ст. 108 (направлення копії ухвали про повернення позовної заяви) та інш.
Також, статтею 167 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що особам, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні, копія судового рішення надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення протягом трьох днів з дня його ухвалення чи складення у повному обсязі або у разі їх звернення вручаються під розписку безпосередньо в суді.
Якщо копія рішення надіслана представникові, то вважається, що вона надіслана й особі, яку він представляє.
Судове рішення вважається врученим, у тому числі у разі повернення поштового відправлення, яке не вручено адресату з незалежних від суду причин, та у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою, повідомленою цими особами суду, або за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, чи для фізичних осіб, які не мають статусу підприємців, за адресою їх місця проживання чи місця перебування, яка зареєстрована у встановленому законом порядку.
Якщо справа розглядається судом за місцезнаходженням суб'єкта владних повноважень і він не був присутній у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, суд не надсилає копії такого рішення, а лише повідомляє суб'єкту владних повноважень у порядку, передбаченому частиною першою статті 38 цього Кодексу, про можливість отримання копії судового рішення безпосередньо в суді.
Особа, яка бере участь у справі, а також особа, яка не брала участі у справі, але щодо якої суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси чи обов'язки, може отримати в суді, де знаходиться адміністративна справа, копію рішення, що є в матеріалах цієї справи, ухваленого адміністративним судом будь-якої інстанції.

Відповідно до ст. 151 КАС України видача судових рішень здійснюється на підставі наявних у автоматизованій системі документообігу суду даних.
Для отримання копії судового рішення безпосередньо у суді особам, які беруть участь у справі, необхідно подати до канцелярії суду відповідну письмову заяву. Заява може бути подана особисто, через представника або поштою. У разі подання заяви представником необхідно додати документ, який підтверджує повноваження представника.
Щодо осіб, які не беруть (не брали) участі у справі, якщо судове рішення безпосередньо стосується їх прав, свобод, інтересів чи обов'язків, то слід звернути увагу, що отримання ними копій судових рішень здійснюється з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про доступ до судових рішень».
Зокрема, відповідно до ст. 9 Закону особа, яка не бере (не брала) участі у справі, якщо судове рішення безпосередньо стосується її прав, свобод, інтересів чи обов'язків, може звернутися до апарату відповідного суду з письмовою заявою про: надання можливості ознайомитися із судовим рішенням; надання можливості виготовити в приміщенні суду копії судового рішення за допомогою власних технічних засобів; виготовлення копії судового рішення.
У заяві особа повинна обґрунтувати, чому вона вважає, що судове рішення безпосередньо стосується її прав, свобод, інтересів чи обов'язків. Якщо ж в результаті розгляду заяви буде виявлено, що судове рішення безпосередньо не стосується прав, свобод, інтересів чи обов'язків цієї особи, такій особі у наданні доступу до судового рішення буде правомірно відмовлено відповідно до пп. 3 п. 7 ст. 9 Закону.
Законодавством передбачена також і можливість повторно отримати копію судового рішення. Однак, за повторну видачу копії судового рішення стягується судовий збір у розмірі 1 грн. за кожний аркуш копії (п.4 ч.2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»). Тому для повторного отримання копії судового рішення бажано попередньо звернутися до суду за телефоном або у будь-який інший спосіб і отримати інформацію про кількість аркушів судового рішення. Після цього необхідно сплатити відповідну суму судового збору за платіжними реквізитами, розміщеними у закладці «Судовий збір» і подати до канцелярії суду письмову заяву про видачу копії судового рішення разом з оригіналом квитанції про сплату судового збору. Копія судового рішення буде видана (надіслана) заявнику лише після надходження оригіналу квитанції про сплату судового збору! Кількість примірників копій судового рішення при повторній видачі, а також кількість наступних повторних його видач законодавством не обмежена.
Також, відповідно до Наказу Державної судової адміністрації України, від 31 травня 2013 року № 72 «Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу», особи, які беруть участь у справі, можуть отримувати копії судових рішень можна отримати скориставшись послугою «Електронний суд» на веб-порталі «Судова влада України».
Закон України «Про доступ до судових рішень» також гарантує кожному право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону це право забезпечується офіційним оприлюдненням судових рішень на офіційному веб-порталі судової влади України в порядку, встановленому цим Законом. Для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Для реалізації права доступу до судових рішень, внесених до Реєстру, користувачу надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин.