flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Права та обов’язки осіб, які беруть участь у адміністративній справі

11 листопада 2013, 09:41

ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ОСІБ, ЯКІ БЕРУТЬ УЧАСТЬ В АДМІНІСТРАТИВНІЙ СПРАВІ

Відповідно до ст. 47 Кодексу адміністративного судочинства України особами, які беруть участь у справі, є сторони (позивач та відповідач), треті особи, представники сторін та третіх осіб.

Особи, які беруть участь у справі, мають рівні процесуальні права, а саме :
 знати про дату, час і місце судового розгляду справи, про всі судові рішення, які ухвалюються у справі і стосуються їх інтересів;
 знайомитись з матеріалами справи;
 заявляти клопотання та відводи;
 давати усні та письмові пояснення, доводи та заперечення;
 подавати докази, брати участь у дослідженні доказів;
 висловлювати свою думку з питань, які виникають під час розгляду справи, задавати питання іншим особам, які беруть участь у справі, свідкам, експертам, спеціалістам, перекладачам;
 подавати заперечення проти клопотань, доводів і міркувань інших осіб;
 знайомитись з технічним записом, журналом судового засідання, протоколом про вчинення окремої процесуальної дії і подавати письмові зауваження до них;
 робити із матеріалів справи виписки, знімати копії з матеріалів справи, одержувати копії судових рішень;
 оскаржувати судові рішення у частині, що стосується їхніх інтересів;
 користуватися іншими правами, наданими їм КАСУ.

Позивач має право в будь-який час до закінчення судового розгляду збільшити або зменшити розмір позовних вимог або відмовитися від адміністративного позову. Позивач має право до початку судового розгляду справи по суті змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.
Відповідач має право визнати адміністративний позов повністю або частково, подати заперечення проти адміністративного позову.

Сторони можуть досягти примирення на будь-якій стадії адміністративного процесу, що є підставою для закриття провадження в адміністративній справі.
Суд не приймає відмови позивача від адміністративного позову, визнання адміністративного позову відповідачем і не визнає умов примирення сторін, якщо ці дії суперечать закону або порушують чиї-небудь права, свободи чи інтереси.

Треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, користуються правами позивача.

Представники мають право на вчинення від імені особи, яку вони представляють, усіх процесуальних дій, які може вчинити ця особа. Представник, який бере участь в адміністративному процесі на основі договору, має право повністю або частково відмовитися від адміністративного позову, визнати адміністративний позов, змінити адміністративний позов, досягнути примирення, передати повноваження представника іншій особі (передоручення), оскаржити судове рішення, якщо право на вчинення кожної з цих дій спеціально обумовлене у виданій йому довіреності

Особи, які беруть участь у справі, мають також рівні процесуальні обов’язки та зобов’язані добросовісно користуватись процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов’язки (ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України).
Окремими нормами Кодексу адміністративного судочинства України встановлений ряд обов’язків осіб, які беруть участь у справі, а саме:
Особи, які беруть участь у справі, зобов’язані повідомляти суд про зміну місця проживання (перебування, знаходження), роботи, служби.
Особи, які беруть участь у справі, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов’язані повідомити про це суд (ст. 40 Кодексу адміністративного судочинства України)
Сторони або треті особи зобов’язані особисто прийняти участь у судовому засіданні, якщо суд визнає це обов’язковим (ст. 120 Кодексу адміністративного судочинства України).

Крім того, стаття 134 Кодексу адміністративного судочинства України встановлює обов’язки присутніх у залі судового засідання, які стосуються як осіб, які беруть участь у справі, так і всіх інших присутніх осіб:

 особи, присутні у залі судового засідання, при вході до нього суду та при виході суду повинні встати.
 особи, які беруть участь у справі, свідки, експерти, спеціалісти дають пояснення, показання, відповідають на питання та задають питання стоячи і лише після надання їм слова головуючим у судовому засіданні. постанову суду особи, присутні в залі, заслуховують стоячи. відступ від цих правил допускається з дозволу головуючого в судовому засіданні.
 учасники адміністративного процесу, а також інші особи, присутні в залі судового засідання, зобов'язані беззаперечно виконувати розпорядження головуючого, додержуватися в судовому засіданні встановленого порядку та утримуватися від будь-яких дій, що свідчать про явну зневагу до суду або встановлених в суді правил.
 за неповагу до суду винні особи притягуються до відповідальності, встановленої законом.
 учасники адміністративного процесу звертаються до судді «Ваша честь».
 документи та інші матеріали передаються головуючому в судовому засіданні через судового розпорядника (а в разі його відсутності – через секретаря судового засідання).

Процесуальним законодавством можуть бути встановлені також інші обов’язки учасників адміністративного процесу.