flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок оскарження судових рішень

15 липня 2013, 09:25

ПОРЯДОК ОСКАРЖЕННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ

І. Оскарження судових рішень в апеляційному порядку
Згідно зі статтею 185 Кодексу адміністративного судочинства України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку постанови суду першої інстанції повністю або частково, крім випадків, встановлених Кодексом. Ухвали суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від постанови суду повністю або частково у випадках, встановлених Кодексом. Заперечення на інші ухвали можуть бути викладені в апеляційній скарзі на постанову суду першої інстанції.
Тобто, суб’єктами оскарження судових рішень можуть бути сторони (позивач, відповідач), треті особи (треті особи, якими заявлено самостійні вимоги на предмет спору, та треті особи, які не заявляли самостійні вимоги на предмет спору), їх представники та особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.
Випадки, коли судові рішення не можуть бути оскаржені в апеляційному порядку мають бути встановлені конкретними нормами Кодексу адміністративного судочинства України. Наприклад, такі випадки визначені статтями 1711, 1712 та деякими іншими.
Так само Кодексом адміністративного судочинства України конкретно обумовлені випадки, коли певні ухвали суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від постанови суду. Це, наприклад, ухвали: про залишення позовної заяви без руху (стаття 108 Кодексу адміністративного судочинства України), з питань забезпечення позову (ст. 118 Кодексу адміністративного судочинства України), про зупинення провадження у справі (стаття 156 Кодексу адміністративного судочинства України) та ряд інших.

Порядок оскарження судового рішення передбачає подання до суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції апеляційної скарги, копія якої одночасно надсилається до суду апеляційної інстанції.
Відповідно до статті 187 Кодексу адміністративного судочинства України в апеляційній скарзі зазначаються:
1) найменування адміністративного суду апеляційної інстанції, до якого подається скарга;
2) ім'я (найменування), поштова адреса особи, яка подає апеляційну скаргу, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є;
3) вимоги особи, яка подає апеляційну скаргу, до суду апеляційної інстанції;
4) обґрунтування вимог особи, яка подала апеляційну скаргу, із зазначенням того, у чому полягає неправильність чи неповнота дослідження доказів і встановлення обставин у справі та (або) застосування норм права;
5) у разі необхідності - клопотання особи, яка подає апеляційну скаргу, про витребування нових доказів, про виклик свідків тощо;
6) перелік матеріалів, які додаються.

Також в апеляційній скарзі зазначається, чи бажає особа взяти участь у судовому засіданні суду апеляційної інстанції, чи просить суд розглянути справу за її відсутності.
Якщо в апеляційній скарзі наводяться нові докази, які не були надані суду першої інстанції, то у ній зазначається причина, з якої ці докази не були надані.
Апеляційна скарга підписується особою, яка її подає, або її представником, який додає оформлений належним чином документ про свої повноваження, якщо цей документ не подавався раніше.
В апеляційній скарзі зазначається також дата її подання.
Одночасно до апеляційної скарги додаються її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі. До апеляційної скарги додається документ про сплату судового збору, а також копії доданих до неї письмових матеріалів відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.
При цьому в апеляційній скарзі на постанову суду можуть бути викладені заперечення на інші ухвали по справі, які не можуть бути оскаржені до суду апеляційної інстанції окремо.
Зразок апеляційної скарги наведений нижче.
Строки подання апеляційної скарги на судові рішення встановлені статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України. Для постанов і ухвал вони різні, а саме :

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції :
- подається протягом десяти днів з дня її проголошення;
- у разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу (складення постанови у повному обсязі протягом п'яти днів з дня закінчення розгляду справи), а також прийняття постанови у письмовому провадженні - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції :
- подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали;
- якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 цього Кодексу ( складення ухвали у повному обсязі протягом п'яти днів з дня закінчення розгляду справи), або без виклику особи, яка її оскаржує - протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

При обчисленні зазначених строків необхідно керуватися правилами, встановленими статтею 103 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме:
- перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок;
- останнім днем строку, який закінчується вказівкою на певний день, вважається цей день;
- якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день;
- останній день строку триває до двадцять четвертої години, але якщо в цей строк слід було вчинити процесуальну дію в суді, де робочий час закінчується раніше, строк закінчується в момент закінчення цього часу;
- строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення позовна заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здано на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв'язку.

Слід зазначити, що для окремих категорій адміністративних справ Кодексом адміністративного судочинства України встановлено більш скорочені строки оскарження судових рішень в апеляційному порядку.
Так, судові рішення за наслідками розгляду справ, визначених статтями 172 - 175 цього Кодексу (справи щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій; справи щодо уточнення списку виборців; справи щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, які порушують законодавство про вибори та референдум; справи щодо оскарження дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, ініціативних груп референдуму, інших суб'єктів ініціювання референдуму, офіційних спостерігачів від суб'єктів виборчого процесу), можуть бути оскаржені в апеляційному порядку у дводенний строк з дня їх проголошення, а судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування.
Для справ даної категорії статтею 179 Кодексу адміністративного судочинства України також встановлено інший порядок обчислення строків. Зокрема, визначено:
- на обчислення строків, встановлених статтями 172 - 177 цього Кодексу, не поширюються правила частин другої - десятої статті 103 цього Кодексу;
- строки, встановлені статтями 172 - 177 цього Кодексу, обчислюються календарними днями і годинами. Останнім днем строку, який має закінчитися з настанням певної події, є день, що передує дню вказаної події;
- днем бездіяльності є останній день встановленого законом строку, в який мало бути вчинено дію або прийнято рішення.
- днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені статтями 172 - 177 цього Кодексу, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Також, статтею 1835 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у справах за адміністративними позовами з приводу видворення іноземців та осіб без громадянства судові рішення у визначених адміністративних справах можуть бути оскаржені в апеляційному порядку в п'ятиденний строк з дня їх проголошення.
У справах щодо підтвердження обґрунтованості вжиття суб'єктами владних повноважень заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності апеляційні скарги на судові рішення суду першої інстанції подаються протягом трьох днів з дня їх ухвалення (стаття 1836 Кодексу адміністративного судочинства України).

Кодекс адміністративного судочинства України дає також можливість зацікавленим особам подати заперечення на апеляційну скаргу та приєднатись до вже поданої іншою особою (або такої, що подається) апеляційної скарги.
Зокрема, згідно зі статтею 191 Кодексу адміністративного судочинства України особи, які беруть участь у справі, мають право подати до адміністративного суду апеляційної інстанції заперечення на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом встановленого судом апеляційної інстанції строку.
Заперечення на апеляційну скаргу містить:
1) найменування адміністративного суду апеляційної інстанції;
2) ім'я (найменування), поштову адресу особи, яка подає заперечення на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв'язку, адресу електронної пошти, якщо такі є;
3) номер адміністративної справи в адміністративному суді апеляційної інстанції, якщо він повідомлений судом апеляційної інстанції;
4) обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги;
5) у разі необхідності - клопотання особи, яка подає заперечення на апеляційну скаргу;
6) перелік матеріалів, які додаються.
У запереченні на апеляційну скаргу зазначається, чи особа бажає взяти участь у судовому засіданні суду апеляційної інстанції, чи просить суд розглянути справу за її відсутності.
Заперечення на апеляційну скаргу підписується особою, що його подає, або її представником, який додає оформлений належним чином документ про свої повноваження, якщо це не було зроблено в суді першої інстанції.

Відповідно до статті 192 Кодексу адміністративного судочинства України особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, у будь-який час до закінчення апеляційного розгляду мають право приєднатися до апеляційної скарги, підтримавши її вимоги.
До заяви про приєднання до апеляційної скарги додається документ про сплату судового збору.
За правилами статті 184 Кодексу адміністративного судочинства України судом апеляційної інстанції в адміністративних справах є апеляційний адміністративний суд, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться місцевий адміністративний суд (місцевий загальний суд як адміністративний суд чи окружний адміністративний суд), що ухвалив рішення. У випадку, визначеному частиною шостою статті 177 цього Кодексу, судом апеляційної інстанції є Вищий адміністративний суд України.
Зокрема, судом апеляційної інстанції в адміністративних справах у межах територіальної юрисдикції Полтавського окружного адміністративного суду є Харківський апеляційний адміністративний суд (адреса: 61064, м. Харків, вул. Володарського 46, корпус 1)

Також слід звернути увагу, що згідно з пп. 2 п. 3 статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання апеляційної скарги на рішення суду, заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду справляється судовий збір у розмірі 50 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви (34 грн. 41 коп.), а у разі подання позовної заяви майнового характеру – 50 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми.
Реквізити для сплати судового збору при зверненні до Харківського апеляційного адміністративного суду наступні:
Отримувач : УДКСУ у Червонозаводському районі м. Харкова, Харківської області
МФО : 851011
Код отримувача : 37999628
Банк : ГУ ДКСУ в Харківській області
Код класифікації доходів бюджету: 22030001
Призначення платежу : Судовий збір, за позовом ___________ (ПІБ чи назва установи, організації), Харківський апеляційний адміністративний суд, код ЄДРПОУ- 34331173
Рахунок: 31210206781011


ІІ. Оскарження судових рішень в касаційному порядку
Згідно зі статтею 211 Кодексу адміністративного судочинства України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та обов'язки, мають право оскаржити в касаційному порядку судові рішення суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також судові рішення суду апеляційної інстанції повністю або частково, крім випадків, передбачених цим Кодексом.
Ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції можуть бути оскаржені в касаційному порядку, якщо вони перешкоджають подальшому провадженню у справі. Заперечення проти інших ухвал можуть бути включені до касаційної скарги на судове рішення, ухвалене за наслідками апеляційного провадження.
Підставами касаційного оскарження є порушення судом норм матеріального чи процесуального права.

Статтею 212 Кодексу адміністративного судочинства України визначено порядок і строки касаційного оскарження.
Так, касаційна скарга подається безпосередньо до адміністративного суду касаційної інстанції.
Касаційна скарга на судові рішення подається протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, крім випадків, передбачених цим Кодексом, а в разі складення постанови в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення постанови в повному обсязі.
При обчисленні зазначених строків необхідно керуватися правилами, встановленими статтею 103 Кодексу адміністративного судочинства України (правила викладено вище у Розділі І).

Згідно статті 213 Кодексу адміністративного судочинства України вимоги до касаційної скарги наступні:
Касаційна скарга подається в письмовій формі. У касаційній скарзі зазначаються:
1) найменування адміністративного суду касаційної інстанції;
2) ім'я (найменування), поштова адреса особи, яка подає касаційну скаргу, та осіб, які беруть участь у справі, а також їх номери засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є;
3) судові рішення, що оскаржуються;
4) обґрунтування вимог особи, що подає касаційну скаргу, із зазначенням того, у чому полягає порушення норм матеріального чи процесуального права;
5) вимоги особи, що подає касаційну скаргу, до суду касаційної інстанції;
6) у разі необхідності - клопотання особи, що подає касаційну скаргу;
7) перелік матеріалів, які додаються.
Касаційна скарга може містити клопотання особи про розгляд справи за її участю. За відсутності такого клопотання вважається, що особа не бажає взяти участь у судовому засіданні суду касаційної інстанції.
Касаційна скарга підписується особою, яка її подає, або її представником, який додає оформлений належним чином документ про свої повноваження.
До касаційної скарги додаються документ про сплату судового збору, а також копії касаційної скарги відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі, та копії оскаржуваних рішень судів першої та апеляційної інстанцій.

Відповідно до статті 216 Кодексу адміністративного судочинства України особи, які беруть участь у справі, мають право подати до суду касаційної інстанції заперечення на касаційну скаргу в письмовій формі протягом встановленого судом касаційної інстанції строку.
Заперечення на касаційну скаргу містить:
1) найменування адміністративного суду касаційної інстанції;
2) ім'я (найменування), поштову адресу особи, яка подає заперечення на касаційну скаргу, а також номер засобу зв'язку, адресу електронної пошти, якщо такі є;
3) номер адміністративної справи в суді касаційної інстанції, якщо він повідомлений судом касаційної інстанції;
4) обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог касаційної скарги;
5) у разі необхідності - клопотання особи, яка подає заперечення на касаційну скаргу.
Заперечення на касаційну скаргу може містити клопотання особи про розгляд справи за її участю. За відсутності такого клопотання вважається, що особа не бажає взяти участь у судовому засіданні суду касаційної інстанції.
Заперечення на касаційну скаргу підписується особою, яка його подає, або її представником, який додає оформлений належним чином документ про свої повноваження, якщо це не було зроблено в судах першої або апеляційної інстанції.

Також, статтею 217 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, у будь-який час до закінчення касаційного розгляду мають право приєднатися до касаційної скарги, підтримавши її вимоги.
До заяви про приєднання до касаційної скарги додається документ про сплату судового збору.
Заява про приєднання до касаційної скарги може містити клопотання особи про розгляд справи за її участю. За відсутності такого клопотання вважається, що особа не бажає взяти участь у судовому засіданні суду касаційної інстанції.

Судом касаційної інстанції в адміністративних справах згідно статті 210 Кодексу адміністративного судочинства України є Вищий адміністративний суд України (адреса: 01029, м. Київ, вул. Московська, 8, корп. 5) .

Згідно з пп. 3 п. 3 статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання касаційної скарги на рішення суду, заяви про приєднання до касаційної скарги на рішення суду справляється судовий збір у розмірі 70 відсотків ставки, що підлягає сплаті при подання позовної заяви (48 грн. 17 коп.), а у разі подання позовної заяви майнового характеру – 70 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми.
Реквізити для сплати судового збору при зверненні до Харківського апеляційного адміністративного суду наступні:
Отримувач коштів: УДКСУ у Печерському районі м. Києва
Рахунок отримувача: 31210255700007
Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 38004897
Код банку отримувача: 820019
Банк отримувача: ГУ ДКСУ у м. Києві
Код класифікації доходу бюджету: 22030005 «Судовий збір (Вищий адміністративний суд України, 075)»
Символ звітності: 255

 

 

 

 

 

 

 

ЗРАЗОК АПЕЛЯЦІЙНОЇ СКАРГИ

Харківський апеляційний адміністративний суд
61064, м. Харків, вул. Володарського 46, корпус 1

_____________(ім’я(найменування) особи, яка подає апеляційну скаргу),
поштова адреса : поштовий індекс, область, район (місто, селище, село), вулиця, номер будинку, номер квартири, номер телефону, адреса електронної пошти (або вказати, що засоби зв’язку/адреса електронної пошти відсутні)

Представник особи, яка подає апеляційну скаргу (якщо позовна заява подається представником) :
___________________(ПІБ/найменування)
поштова адреса : поштовий індекс, область, район (місто, селище, село), вулиця, номер будинку, номер квартири, номер засобів зв’язку (за наявності)

у справі №___ за позовом
___________________________________(вказати позивача (ів) до ________________________________(вказати відповідача (ів) про __________________________________(вказати предмет позову)

А П Е Л Я Ц І Й Н А С К А Р Г А
на постанову (ухвалу) Полтавського окружного адміністративного суду
від ___ _____ 20 _____ року

«___»_______20___ року Полтавським окружним адміністративним судом прийнято (постановлено) постанову (ухвалу) про _____________(резолютивна частина постанови (ухвали)).

Обґрунтування вимог особи, яка подала апеляційну скаргу, із зазначенням того, у чому полягає неправильність чи неповнота дослідження доказів і встановлення обставин у справі та (або) застосування норм права.

Якщо в апеляційній скарзі наводяться нові докази, які не були надані суду першої інстанції, то у ній зазначається причина, з якої ці докази не були надані.

На підставі викладеного, керуючись _______________(вказати статті нормативно - правових актів, якими обґрунтовуються позовні вимоги, та процесуальні норми), -

П Р О Ш У :

1. Вимоги особи, яка подає апеляційну скаргу, до суду апеляційної інстанції (з урахуванням норм ст. 198 або 199 КАС України).
2. У разі необхідності викладається клопотання особи, яка подає апеляційну скаргу, про витребування нових доказів, про допит свідків тощо.
3. Якщо в апеляційній скарзі наводяться нові докази, які не були надані суду першої інстанції, то у ній зазначається причина, з якої ці докази не були надані.
4. Зазначається, чи особа бажає взяти участь у судовому засіданні суду апеляційної інстанції, чи просить суд розглянути справу за її відсутності.
5. Перелік матеріалів, які додаються.
Крім того, до апеляційної скарги додаються :
- копії апеляційної скарги та копії всіх письмових матеріалів, що додаються до неї, відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі;
- документ (оригінал) про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати (подається документ, який підтверджує статус особи, звільненої від сплати судового збору повністю або частково)

Дата подання апеляційної скарги                                                                      Підпис особи, яка подає апеляційну скаргу або її                                                                                                                                                      представника