flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як правильно сплатити судовий збір

23 жовтня 2013, 14:31
Як правильно сплатити судовий збір
 
1 листопада 2011 року набрав чинності Закон України «Про судовий збір», яким визначено правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.
І хоч вже є певна практика застосування цього Закону, а органами судової влади вжито ряд заходів щодо інформування громадськості про порядок його виконання, все ж багатьом громадянам без професійної допомоги досить складно розібратися в тому, яким же чином правильно обрахувати розмір судового збору, як його сплатити, в яких випадках збір не сплачується тощо.
Перш за все необхідно пояснити, що судовий збір – це різновид обов’язкового платежу до Державного бюджету України, який сплачується при зверненні до суду.
До 1 листопада 2011 року при поданні позовної заяви судовий збір також сплачувався, але за правилами, встановленими для сплати державного мита. Так само як, наприклад, при вчиненні нотаріальних дій або при зверненні до органів реєстрації цивільного стану. Окремо також громадяни мали сплачувати ще й витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду судової справи.
Після змін в законодавстві судовий збір сплачується одним платежем. При цьому Законом встановлено, що кошти судового збору спрямовуються на забезпечення здійснення правосуддя, зміцнення матеріально-технічної бази судів, включаючи створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційної системи, веб-порталу судової влади, комп'ютерних локальних мереж, сучасних систем фіксування судового процесу, придбання та обслуговування комп'ютерної і копіювально-розмножувальної техніки, впровадження електронного цифрового підпису. Тобто, судовий збір має чітке цільове призначення і не може використовуватись на будь-які інші потреби.
Статтею 4 Закону встановлено, що ставки судового збору визначаються залежно від місячного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.
Вказана стаття містить чіткий перелік ставок судового збору залежно від суду, до якого подається позов, а також від виду процесуальної дії, за яку справляється збір.
Так, наприклад, при зверненні до адміністративного суду необхідно керуватися пунктом 3 таблиці, яка наведена в статті 4, а до господарського – пунктом 2.
Також для окремих дій встановлено фіксований розмір судового збору, наприклад, за повторну видачу копії судового рішення особа повинна сплатити 1 гривню за кожний аркуш копії, за видачу дубліката судового наказу та виконавчого листа -  3 гривні. В інших випадках розмір судового збору необхідно обраховувати самостійно.
Для цього необхідно перш за все визначити вид заяви (або скарги), з якою громадянин чи юридична особа звертається до суду, а також встановити розмір мінімальної заробітної плати станом 1 січня відповідно до Закону про державний бюджет на відповідний рік.
З огляду на це слід наголосити, що розмір мінімальної заробітної плати визначається саме на початок календарного року і застосовується до його закінчення. Тобто, розмір судового збору протягом року залишається незмінним, а вже з 1 січня наступного календарного року його треба обраховувати заново.
Наприклад, громадянин звертається до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою немайнового характеру про оскарження дій суб’єкта владних повноважень. Відповідно до абзацу 2 підпункту 1) п.3 ч. 2 ст. 4 Закону «Про судовий збір» ставка судового збору в такому випадку складає 0,06 розміру мінімальної заробітної плати.
Згідно із Законом «Про Державний бюджет України на 2013 рік» розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2013 року складає 1147 грн.
Відповідно до цього, розмір судового збору обраховується наступним чином : 1147 грн.  х 0,06 = 68 грн. 82 коп.
У разі, якщо особа оскаржує постанову, прийняту у справі за даним майновим спором, то виходячи з вимог підпункту 2) пункту 3 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір», вона повинна сплатити 50 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, тобто 68,82 грн./100 х 50 = 34 грн. 41 коп.
Інший приклад. Організація звертається до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою майнового характеру про стягнення коштів у сумі 10 тис. грн. В такому випадку розмір судового збору визначається відповідно до абзацу 1 підпункту 1) пункту 3 частини  2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» і складає 2 відсотки розміру майнових вимог, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 4 розмірів мінімальної заробітної плати.
Відповідно до цього, розмір судового збору обраховується наступним чином : 10 000 грн./100 х 2 = 200 грн. Разом з тим, 1,5 розміру мінімальної заробітної плати складає 1147 грн. х 1,5 = 1720,50 грн. Тобто в даному випадку до сплати підлягає судовий збір у розмірі 1720 грн.50 коп. Однак, частиною 3 статті 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що під час подання адміністративного позову майнового характеру сплачується 10 відсотків розміру ставки судового збору. Решта суми судового збору стягується з позивача або відповідача пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимоги. Тобто, при зверненні до суду організація має сплатити 172 грн.05 коп. (1720,50 грн./100 х 10), а іншу частину згідно судового рішення буде стягнуто з однієї або обох сторін пропорційно задоволеним позовним вимогам.
Максимальний же розмір судового збору у 2013 році не може перевищувати 4588 грн. (тобто 1147 грн. х 4).
Зазначені приклади наведено для адміністративних справ, але аналогічним чином визначаються і розміри ставок судового збору для цивільного та господарського судочинства.
Певні складнощі може викликати порядок визначення характеру позовної заяви : чи є вона майновою чи ні. В зв’язку з цим при визначенні характеру позову як майнового, позивачам необхідно виходити з того, чи містить він вимогу про стягнення (відшкодування, повернення) коштів, іншого майна або про визнання протиправним рішення, дії, які впливають на склад майна позивача. Якщо так, то такий позов є майновим.
Якщо ж позовна заява містить одночасно майнові і немайнові вимоги, то за подання судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.
Також слід звернути увагу, що статтею 5 Закону визначено перелік осіб, які від сплати судового збору звільняються. Це, наприклад, інваліди Великої Вітчизняної війни; інваліди I та II груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів I та II груп; громадяни, віднесені до 1 та 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та ряд інших.
Слід зазначити, що процесуальним законодавством передбачено, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Крім того, суд, враховуючи майновий стан сторони, може також зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати.
Що ж до порядку сплати судового збору, то сплачується він за місцем розгляду справи, перераховується у безготівковій або готівковій формі виключно через установи банків чи відділення зв'язку та зараховується до спеціального фонду державного бюджету. При цьому, для зарахування коштів судового збору до спеціального фонду державного бюджету Державною казначейською службою України відкриваються спеціальні рахунки в розрізі усіх її територіальних підрозділів для кожного суду окремо.
Реквізити таких рахунків в обов’язковому порядку оприлюднюються. Наприклад, у Полтавському окружному адміністративному суді вони розміщені на дошці об'яв у приміщенні суду та на його офіційному веб-сайті. Там же розміщено також іншу необхідну інформацію з цього питання.
Крім того, для спрощення  процедури сплати судового збору Державною судовою адміністрацією України з використанням сучасних технологій розроблено онлайн-квитанцію, для заповнення якої  достатньо зайти в рубрику "Судовий збір", що розміщена на веб-порталі судової влади за посиланням http://court.gov.ua/sudytax/, вибрати необхідний суд, або тут-таки ж зайти на веб-сайт необхідного суду, обрати рубрику "Судовий збір", натиснути на онлайн - таблицю ставок судового збору, і квитанція сформується автоматично.