flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Змінився порядок повернення помилково сплаченого судового збору

08 лютого 2022, 08:58

Повідомляємо, що наказом Мінфіну від 08.12.2021 № 647 змінено порядок повернення помилково сплаченого судового збору.

Зміни внесені з метою запровадження електронної системи взаємодії органів Держказначейства з органами, що контролюють справляння надходжень бюджету.

Обмін документами буде відбуватися безпосередньо між судом і органом казначейства і платнику не потрібно буде звертатися окремо до органу казначейства.

При цьому звертаємо увагу, що змінено вимоги до змісту заяви про повернення помилково сплаченого судового збору. Так, подаючи відповідну заяву, необхідно обов’язково зазначати наступну інформацію в такій послідовності  (із зразком заяви можна ознайомитися тут):

  1. Найменування платника (суб’єкта господарювання);
  2. Код за ЄДРПОУ (для юридичної особи);
  3. Прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи;
  4. Реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та мають відмітку у паспорті);
  5. Місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи та номер контактного телефону (для фізичної особи за її згодою);
  6. Причина повернення коштів з бюджету;
  7. Найменування та місцезнаходження банку, в якому відкрито рахунок отримувача коштів, та реквізити такого рахунка;
  8. Номер карткового рахунка отримувача коштів (за наявності).

Разом із заявою про повернення коштів з бюджету платником подається оригінал або копія документа на переказ, або паперова копія електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету.

При цьому платник може подати до суду заяву в електронній формі за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації, тобто з обов’язковим накладанням електронного підпису платника, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Також в електронній заяві має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку платнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним.

Наголошуємо, що такий порядок застосовується для повернення судового збору сплаченого помилково, а не при поверненні судового збору за рішенням суду у випадках, перелічених в статті 7 Закону України «Про судовий збір».